3 metode pentru productivitatea echipei în pandemie
woman 1594711_1920

Pentru ca o companie să traverseze cu succes această perioadă dificilă trebuie să se concentreze pe două obiective vitale, care merg mână-n mână: productivitatea și eficiența angajaților. Ai o echipă de pus pe picioare în pandemie? Noi avem soluții!

Ca manager, productivitatea și eficiența echipei pe care o conduci au fost întotdeauna extrem de importante pentru activitatea ta și a companiei pe care o reprezinți. Însă modificările aduse de contextul pandemic în procedurile de lucru – munca la distanță sau în sistem hibrid – au afectat aceste aspecte și, implicit, le-au transformat în obiective vitale pentru traversarea cu succes a acestei perioade speciale pentru angajați și dificile pentru business.

Deja observăm cum tehnologia absoarbe din plin sarcinile caracterizate de automatism și repetitivitate, ceea ce crește exponențial nevoia unei companii de angajați orientați către gândirea creativă și strategică, aflați într-un continuu proces de învățare și instruire. Iar această abordare dinamică trebuie avută în vedere fie că este vorba atât despre aptitudini personale ale angajaților, cât și despre abilități relevante în activitatea lor profesională.

Așadar, venim în ajutorul companiei tale cu următoarele tipuri de instrumente pentru creșterea productivității și eficienței echipelor în contextul pandemic:

PROGRAME DE LEARNING & DEVELOPMENT:

·        au ca OBIECTIV creșterea coeziunii echipelor, dezvoltarea anumitor abilități, precum: identificarea de soluții, rezolvarea problemelor, aptitudini de conducere etc.

·         au un CARACTER ADAPTAT contextului pandemic: includ și opțiunea de a fi livrate online, total sau parțial.

·         au un FORMAT ușor de implementat, de tipul workshop.

Un exemplu în acest sens este programul „Efectul Fluture (The Butterfly Effect) în echipa ta”, dedicat echipelor de dimensiune medie (până la 30 de persoane), care includ angajați noi sau care traversează o perioadă de tranziție sau ajung într-un moment critic. Workshop-ul pune accent atât pe introspecție și autocunoaștere, dar și pe comunicarea eficientă și colaborarea între colegi și pe încrederea în abilitățile celuilalt. Obiectivul său este de a produce schimbări aparent minore în dinamica echipei, dar cu efecte majore pe termen lung.

Un alt exemplu constă în programele care analizează rezistența la schimbare și adaptabilitatea echipei, oferind participanților șansa de a învăța și exersa competențe precum: planificarea, gândirea strategică, munca în echipă, analiza datelor etc. Aceste programe, odată implementate și asumate de manangement și de participanți, produc schimbări importante în structura organizației.

 

PROGRAME PENTRU DEZVOLTARE PERSONALĂ & WELLBEING:

·         sunt foarte IMPORTANTE în această perioadă extrem de stresantă, care afectează angajații psihic și emoțional.

·         sunt POTRIVITE companiilor mari, cu echipe și proiecte complexe.

·         sunt livrate ONLINE.

Vorbim despre ateliere de nutriție, de sport, yoga, parenting, bricolaj etc., care acum fac parte din noul normal al vieții la locul de muncă. Studiile au arătat că aceste activități motivează angajații, le cresc disponibilitatea către noi tehnologii și metode de lucru, le stimulează creativitatea în elaborarea de soluții și strategii și, nu în cele din urmă, nivelul satisfacției profesionale este considerabil îmbunătățit.

 

PROGRAME PENTRU INTERACȚIUNEA ECHIPELOR:

·         înlocuiesc clasicele evenimente corporate și team building-uri.

·         Susțin INTERACȚIUNILE INFORMARE între echipe.

·         se desfășoară ONLINE.

·         pot fi la fel de CREATIVE ca întâlnirile față în față.

Simple petreceri ținute pe Zoom? Este doar începutul! Vorbim despre cocktail workshops, degustări de vinuri, acțiuni de tip treasure hunt sau escape room, întâlniri virtuale în care echipele se redescoperă și se reconectează după un an de lucru la distanță sau în regim hibrid.

Acest proces de reconectare trebuie să fie suficient de engaging, de profunzime, pentru a produce efectul dorit în dinamica interacțiunilor din echipe, cât și între echipe, având ca obiective eficiența și productivitatea.