Rolul hotărător al specialistului HR în supraviețuirea companiilor pe timp de criză
Poza postare luni 2

Pandemia a produs o mulțime de schimbări în activitatea oricărei companii, iar printre cele cu impactul cel mai notabil asupra productivității se numără schimbările în ritmul și modul de lucru al angajaților. În aceste condiții, este aproape obligatoriu ca departamentul HR să acționeze ca un vector de stabilitate și stimulare al echipei.


Pandemia a forțat companiile să opereze schimbări importante în modul de lucru al angajaților săi, cu efecte – cel mai adesea nedorite – asupra randamentului fiecăruia în parte și asupra productivității lor în echipă. Situația nu ar trebui să impună, nici de pe departe, resemnare din partea managementului în fața evoluției defavorabile a companiei, ci istețime și determinare în a implica departamentul de HR în stabilizarea echipelor, în direcția revenirii pe o linie de creștere a performanțelor.


Iată câteva mișcări pe care specialiștii în resurse umane le-ar putea face pentru evoluția prosperă a companiei din care fac parte:

1.      Să analizeze sistemul și să intervină pentru eficientizarea lui. Responsabilul cu resursele umane dintr-o companie este cel mai în măsură să aibă cea mai bună perspectivă asupra organizației ca un tot, asupra proceselor și interacțiunilor în care angajații sunt implicați, putând să asigure coordonarea, comunicarea și colaborarea între indivizi, unități de lucru, echipe, niveluri ierarhice etc. Departamentul HR este cel care poate stabili dialogul între diversele entități ale organigramei pentru a asigura cantitatea potrivită de reinventare, recalibrare și re-prioritizare a obiectivelor de business în vederea adaptării la nevoile mereu în schimbare ale clienților în contextul crizei pandemice.

2.      Să mențină vie cultura organizațională. Având în vedere că pandemia a trimis majoritatea angajaților să lucreze de la domiciliu, cultura organizațională este contextul obligatoriu în virtutea căruia aceștia trebuie să continue să ia decizii, cu aceleași principii de etică în muncă. Responsabilul HR este cel care trebuie să păstreze vie flacăra culturii organizaționale în conștiința angajaților care lucrează împreună ca obiective, dar atât de separați fizic.

3.      Să susțină dezvoltarea și adaptarea liderilor. Nu este loc pentru leadership mediocru în vremuri de criză, iar specialistul HR joacă un rol-cheie în cultivarea abilităților de lider în angajații cu funcții de conducere și în adaptarea acestor abilități la condițiile de muncă impuse de contextul pandemic (de exemplu, munca la distanță). De asemenea, HR-ul este responsabil pentru crearea practicilor care mențin concentrarea pe obiective, care creează conexiunile necesare între membrii echipei și asigură continuitatea în parteneriatul dintre lider și membrii echipei.

4.      Să asigure plasarea corectă a talentelor din echipă. Profilul forței de muncă necesare într-o companie trece printr-o schimbare mult mai alertă în contextul pandemic, cu departamente care se închid și departamente care iau avânt. Aceste fluctuații cer de la responsabilul HR abilitatea și viziunea de a plasa angajatul în poziția de lucru potrivită talentului său, dându-i ocazia să experimenteze și să se lanseze în expunerea de idei și rezolvarea de probleme. Un studiu recent care a implicat 600 de directori executivi din 20 de industrii a scos la iveală că, atunci când strategia de business a unei companii este aliniată cu talentele de care dispune în echipă, există șanse foarte crescute ca respectivele companii să rețină acești angajați valoroși și să atingă un nivel de performanță mult mai ridicat decât ar fi făcut-o altfel.

5.      Să păstreze coeziunea echipelor. Este foarte dificil să păstrezi angajatul interesat de obiectivul comun al echipei din care, teoretic, face parte atunci când această echipă nu a mai împărțit același spațiu fizic de luni bune, poate chiar de un an de zile. Ține de creativitatea departamentului HR să ia periodic pulsul implicării angajaților în sarcinile pe care le au de îndeplinit (de exemplu, prin sondaje) și să recomande cele mai bune practici pentru interconectarea membrilor echipei. Este tot de datoria responsabilului HR să ofere liderilor companiei feedback asupra celor constatate și să colaboreze cu aceștia pentru a găsi cele mai bune soluții pentru motivarea și păstrarea forței de muncă în echipă.


Dacă reținem că specialistul HR trebuie să funcționeze, în aceste vremuri de distanțare, drept liant pentru membrii echipei și pentru toate nivelurile ierarhice din organigramă, și dacă-i oferim libertatea de a-și folosi creativitatea în crearea și implementarea de practici pentru păstrarea acestor legături de maximă importanță, este foarte posibil să descoperim că afacerea pe care o conducem a prins aripi!