Simularea de business: exercițiul afacerii fără riscul eșecului
simulator_business

    Într-o piață economică în care imprevizibilul este la ordinea zilei este nevoie de multă pricepere din partea unei companii pentru a-i face față cu succes. Simulările de business oferă oportunitatea prețioasă de acumulare de experiență pentru adaptarea la multiple situații de lucru, într-un timp relativ scurt și fără riscurile din piața reală.

Simularea de business este un joc. Dar un joc pentru oameni mari și pricepuți la afaceri, care doresc să încerce mai multe roluri în cadrul unei companii, să învețe și să exerseze competențe. Ca în viața reală, și în simularea de business există o piață reglată de cerere și ofertă și populată de companii care doresc să satisfacă respectiva cerere. Ca mod de lucru, participanții sunt împărțiți în grupe, iar fiecare dintre acestea reprezintă echipa de manangement a uneia dintre companiile de pe piața economică virtuală din scenariu.

Fie că este vorba despre producție, finanțe, vânzări, resurse umane sau marketing, simulările de business sunt extrem de eficiente pentru orice domeniu de activitate al unei companii, indiferent de cifra de afaceri sau de numărul de angajați, pentru că:

  • Sunt ocazii excelente pentru a asigura partea practică a unui curs teoretic despre antreprenoriat.
  • Oferă participanților ocazia de a experimentarea luarea de decizii de business într-un mediu fără riscuri reale.
  • Îi face pe participanți să realizeze că succesul unei afaceri nu este legat doar de generarea de profit, ci și de dinamica vizavi de clienți, angajați, dezvoltarea serviciilor sau produselor, managementul financiar etc.

Beneficiile acestui tip de joc sunt numeroase și se referă atât la fiecare dezvoltarea personală a fiecărui angajat în parte, cât și la evoluția întregii echipe și la activitatea companiei în ansamblu:

  1. Participanții au șansa de a învăța și/sau exersa competențe precum: planificarea, gândirea strategică, rezolvarea de probleme, munca în echipă, analiza datelor etc.
  2. Participanții au șansa de a-și dezvolta abilitățile manageriale și gândirea de business.
  3. Angajatorul are șansa de a evalua nivelul de dezvoltare a abilităților manageriale ale unui angajat, capacitatea sa de a analiza o situație și a prioritiza sarcinile, de a crea interacțiuni eficiente cu alți participanți la procesele de afaceri și de a lua decizii informate și rentabile.
  4. Spiritul de echipă este consolidat prin prioritizarea în joc: participanții deprind valoarea lucrului împreună, ca o singură entitate de business, pentru dezvoltarea de alternative viabile și găsirea unor soluții optime.
  5. Participanții acumulează experiență de business pentru că realizează ce greșeli au făcut în trecut în situații similare celor din joc și devin conștienți de impactul acțiunilor lor în situații viitoare de gen.
  6. Participanții obțin profunzime: prin simulările de business, angajații au șansa de a înțelege complexitatea unei companii, modul său de funcționare ca un sistem, intercorelarea proceselor și activității oamenilor din companie.

Simularea de business este o soluție de învățare și evaluare pentru orice companie, în funcție de obiectivul acesteia. Ca structură, este împărțită în runde, fiecare presupunând 2 ore de lucru la „clasă” (întâlnire ce are loc online, dat fiind contextul pandemic) și, apoi, alte 2-3 ore de lucru în echipă, fără prezența facilitatorului, pentru a lua deciziile cu impact asupra rundei următoare. În funcție de tematică, simularea poate dura până la 12 runde (aferente a 12 luni din an).